Ta záhadná ingredience, která je součástí organizmů celé živočišné říše, se jmenuje kyselina hyaluronová. Vyskytuje se v lidském těle jako pojivo buněčných tkání a známe ji také jako mazivo v oku, kloubech a kůži.
50 % jejího objemu v lidském těle je v kůži.
Má velkou schopnost vázat vodu, její molekula pojme až tisícinásobek své hmotnosti
Poměr kyseliny hyaluronové v těle se od 40 let věku rapidně snižuje. V 60 má tělo už jen desetinu původního množství.
V pravém slova smyslu nevyhlazuje vrásky, ale v kosmetických výrobcích se používá především pro svoji schopnost vázat na sebe vodu a tím hydratovat a zjemňovat pokožku.
Posiluje tvar tkání a jejich pnutí.
Antioxiduje volné radikály a podporuje novotvorbu kolagenu.
V pojivé tkáni kloubů a chrupavek zastává funkci lubrikantu.
Za jejího objevitele je považován maďarský vědec Dr. Endre A. Balazs, který si jí roce 1942 nechal patentovat, jako komerční náhradu vaječného bílku v pekařských produktech.
Zkoumal ji ale dál a v 60. letech ji postupně prosadil i pro lékařské účely. Původně se získávala z kohoutích hřebínků, očí tučňáků nebo hovězího dobytka a ze žraločí kůže. Tyto metody jsou dnes považovány za nehumánní. Dnes se získává z buněčných stěn, pro tyto účely kultivovaných, streptokoků.
Za popularitou kyseliny hyaluronové jako anti-aging preparátu stojí obyvatelé malé vesničky Yuzuri Hara u Tokia v Japonsku. Zjistilo se, že za jejich mladistvou vizáží (hladká pleť, lesklé oči, dobrá zdravotní kondice), která vůbec neodpovídala jejich věku, stojí vysoká míra kyseliny hyaluronové v jejich těle. Tu získávali z místních potravin (zeleniny a škrobů), které tvořily základ jejich stravy. To inspirovalo jistou japonskou farmaceutickou firmu k vytvoření první hyaluronové pilulky jako anti-aging preparátu.
I dnes se hledají další možnosti jejího využití. Například pro dehydratované vlasy. Předpokládá se, že přípravky s kyselinou hyaluronovou jim mohou navrátit sílu a svěžest. Účinek na vlasy zatím žádná studie nepotvrdila, ale v blízké budoucnosti se dá předpokládat v této oblasti posun ve výzkumu.